Nyugdíjas torna

 

Nyugdíjas torna

Az 50 feletti korosztálynak szervezett preventív, a betegségek megelőzését célzó, karbantartó senior torna szükségessége ma még kevéssé ismert.

Azonban egyre többen győződnek meg róla, hogy ez a speciális, közép- és időskorúak részére kifejlesztett mozgásforma nélkülözhetetlen, életminőség-javító hatású. Segít a fittség , mozgékonyság megőrzésében, az állóképesség növelésében. Fontos része a tornának az egyensúly fejlesztése, az esésprevenció illetve a gátizmok erősítése is. A senior torna egy olyan, kortól és edzettségi állapottól függetlenül, bárki számára végezhető mozgásforma, mely segítségével megelőzhető az évek múlásával egyre nagyobb eséllyel fellépő mozgásszervi problémák és belgyógyászati betegségek kialakulása.

A senior torna nem gyógytorna, célja a megelőzés (prevenció), míg a gyógytorna célja a rehabilitáció, a már kialakult problémák mérséklése, kezelése.

Ki ne emlékezne 50 felett az egykori tévétorna mottójára?

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! A karosszékből álljanak most fel!"

"Ez a kis torna néhány percen át. Ne tessék félni senkinek sem árt!"

A mottó ma még inkább igaz, hiszen azóta megismerkedtünk a távirányító, a mobiltelefon, az elektromos kapunyitó, a mindennapos autóhasználat, elektromos kerti szerszámok, gépek előnyeivel, no meg a hátrányaival is. Az a néhány méter, amit megtettünk korábban ezen kényelmi eszközök nélkül, jócskán összeadódtak. Ha kalóriára váltjuk ezen mozgásokat, jobban mondva ennek hiányát és az elraktározott kalóriákat zsír formájában ma már megtaláljuk a derekunk, csípőnk tájékán. Hiszen az étkezési szokásaink az életmódbeli változásokat nem követték…

Ezt a Sajdik Ferenc által megalkotott tévétorna animációs filmje szerint a csilláron lengve is végezhetjük, azonban a senior tornán ennél egyszerűbb és veszélytelenebb gyakorlatokat is megtanulhatunk. A senior torna célja a megelőzés.

A senior torna elkezdésén már akkor érdemes gondolkodni, amikor még nem alakultak ki problémák, betegségek. A senior tornán végzett speciális, az adott korcsoport sajátosságai szerint összeállított gyakorlatoknak óriási szerepe van a megelőzésben, a prevencióban. Ezt a mozgásformát akár már 45-50 évesen elkezdhetjük rendszeresen gyakorolni, hiszen segítségével ellensúlyozni tudjuk a mindennapok mozgásmonotóniáját. A korosztályunknak és állapotunknak megfelelő mozgás rendszeres gyakorlása életmódunk része kell, hogy legyen. Az egyszeri, esetleg kampányszerű nekibuzdulás e téren sem hozza meg a kívánt eredményt.

Férfiak is részt vehetnek senior torna foglalkozásokon! A férfiak mindig nehezen meggyőzhetőek, ha egészségükről, esetleg kényelmük időleges megvonásáról (pl. senior torna) van szó.

A rendszeres torna az idősebbek számára is nagyon fontos. A torna segítségével energikusabban, sokkal mozgékonyabban, közösséghez tartozónak érzik magukat, valamint könnyebben tudnak boldogulni a mindennapi életben, több az energiájuk, jobb a fizikai teljesítőképességük, jobban bírják a terhelést és jobb a kedélyük.

Ezek a tornák ízületkímélőek, a mélyen fekvő izmokat dolgoztatják meg és sok benne a nyújtás. Nincs hirtelen mozdulat, lassú tempóban zajlik a foglalkozás. A mély- és tartóizmok segítik a csontozat és az ízületek egészséges állapotának fenntartását. Átmozgatásuk növeli a test hajlékonyságát, az izmok rugalmasságát, megerősítésük hatására könnyebb lesz a mozgás, növekszik az állóképesség és a kitartás. Az intenzív gyakorlatok felpörgetik a végkeringést, a nyújtások nyugtatják az idegrendszert - így óra után vidámmá és energikusabbá, mégis nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk. Javasoljuk mindenkinek, de legfőképp idősebbeknek, vagy mozgási nehézségekkel küzdőknek (derék-, váll-, nyakfájás, merev csípő, stb.), illetve ülő munkát végzőknek.

 

Aktív élet senior tornával

Az emberi testet mozgásra tervezték. A fizikai állapot szinten tartásához aktivitásra, mozgásra, testünk használatára van szükségünk. Amit nem használunk, az a funkció elkopik, tönkre megy. Az izmok a használat hiányában elsorvadnak, leépülnek. A comb feszítő izom, ami a talpra állásban (ágyból, karosszékből, toalettről való felállás, autóból kiszállás), járásban segít bennünket használat hiányában 3 hét alatt tömegének 50%-át képes elveszíteni, leépülni. Egy apróbb betegség vagy baleset (pl. elhúzódó influenza, csonttörés miatti ágyban töltött időszak) előidézheti ezt a nagyfokú izomtömeg-veszteséget, mely egyes esetekben a gyógyulást követő önálló életvezetés akadálya lehet. Biztos vagyok benne, hogy senki sem szeretne kiszolgáltatottan rokonai segítségére szorulni. Pláne, ha tudjuk, hogy az esetleg bekövetkező leépülés rendszeres mozgással, szenior tornával megelőzhető lett volna. Mint látható, szoros összefüggés van az aktivitás és az aktív önálló életmód és öregkor fenntartása között. A nőket 50–55 éves koruktól fenyegeti a csontritkulás – senior tornával megelőzhető. Ebben a korban ugyanis a menstruáció elmaradásával leáll az ösztrogén-hormon termelődése, mely az egyik legfontosabb csontvédő hormon. Azonban más rizikófaktorok is vannak melyek együttes jelentkezésekor jelentősen megnő a csontritkulás kialakulása: a mozgáshiányos, sovány testalkatú, csontritkulást genetikailag örökölt, alkohollal élő, dohányzó, esetleg kálcium-felszívódási zavarral küzdő nők esélye a betegség kialakulására sokkal magasabb. A csont egy folyamatosan újjáalakuló szövet, ahol a sejtképződéshez terhelésre van szükség. Mozgással bármely életkorban megtartható de akár növelhető is a csonttömeg. Idősebb korban a csonttömeg kismértékű növelésével is megállítható a csontvesztés, csontritkulás.

A kezelés módja: étrend, gyógyszer és TESTMOZGÁS! A senior torna keretén belül állóképességi és ellenállásos erősítő gyakorlatokat érdemes végzeni a csonttömeg megtartás illetve növelés érdekében. Az edzés összeállításához szakember segítsége szükséges.

 

Senior torna = egyensúly torna?

A senior torna nem egyensúly torna, de az egyensúly érzék fejlesztése is fontos feladata. Az időskori mozgás akadályát képezi sok esetben a rossz egyensúlyérzék, az eséstől való félelem. Az egyensúly-zavar oka többféle lehet: izomgyengülés okozta járászavar egyensúly-szerv működésének romlása látás romlása inkontinencia Sok esetben az idősek túlvállalják magukat, nem veszik figyelembe, hogy egyes tevékenységek végzésére ugyan korábban képesek voltak, azonban izomgyengülésük miatt ma már nem kezdhetnek bele. Időnként az ítélőképességünk is cserben hagy bennünket: szaladunk fel a létrára leszedni a függönyt, s nem jut eszünkbe, hogy a talajon is megszédülünk a fejünk hátrahajtásával. Csúnya baleset, több hetes tétlenség lehet a következménye. De lehet, hogy a gyógyszerek mellékhatása miatt kell óvatosabban mozognunk.

Túlsúly és senior torna

Az ok, mely mozgásra késztet bennünket, számtalan lehet. Van hogy ízületi kopás okozta fájdalom vagy fennálló túlsúlyunk miatt ugyan a mozgás szükséges lenne számunkra, de a kivitelezés akadályba ütközik. Ez esetben is keressünk olyan senior torna csoportot, ahová meglévő nehézségeinkkel, aktuális állapotunkban is be tudunk csatlakozni. Hiszen a passzivitástól állapotunk javulását nem remélhetjük.

A tervezett hosszú szép időskorra is csak vágyálomként tekinthetünk, ha ezért nem teszünk meg mindent akkor amikor még nem késő!

"Ez a kis torna ugye jól esett. Mindenki frissebb, fiatalabb lett. Mozgásra öt perc nem is nagy idő, és minden este ismételhető."

Váljék egészségünkre!