Mi okoz magas vérnyomást?

Ijesztő, egyben rendkívül elgondolkodtató adat, hogy az előrejelzések szerint 2025-re világszerte 1,5 milliárd embert fognak magas vérnyomással kezelni, az ebből adódó a szív- és érbetegségek pedig már most is vezető helyen állnak a halálozási listán. Mi okoz magas vérnyomást?

Tartósan a 140/90 higanymilliméter feletti vérnyomás már betegségnek nevezhető. Okozhatja a túlzott sóhasználat, a nátriumban gazdag tartósított húskészítmények fogyasztása, a testmozgás hiánya, az elhízás, továbbá a stresszes életmód. Csak ront a helyzeten, hogy előszeretettel fogyasztunk olajban sült ételeket, használunk egészségtelen főzőzsiradékokat, öntjük rá salátáinkra a majonézt, a kávé és az alkohol mértéktelen fogyasztásáról már nem is beszélve.
Időszakos is lehet

A magas vérnyomás néha csak átmeneti „vendég”, ilyenkor valamilyen káros anyag fogyasztása idézi elő. Ilyenek a kortizon tartalmú készítmények, egyes fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, kábítószerek (például a kokain és anfetamin), valamint az energiaitalok, amiknek rendkívül magas a koffeintartalma. A túlzásba vitt kávézás is kiválthat magas vérnyomást, az agyonsózott ételek ugyancsak felelőssé tehetők a hipertóniáért. Elég csak felfüggeszteni ezeknek az anyagoknak fogyasztását, és a tünetek maguktól is elmúlnak. Persze nem könnyű lemondani kedvenc chipsünkről vagy rágcsálnivalóinkról, ám a folyamatos só-függésért cserébe túl nagy árat fizethetünk.

Komoly rizikófaktor

A magas vérnyomást olykor csak egy szívrohamot követően válik nyilvánvalóvá, esetleg valamilyen szemprobléma esetén merül fel a gyanúja, hiszen miatta akár érkárosodás alakulhat ki a szemben, ami látásromlást von maga után. A betegség egyéb szervek állapotát is nagymértékben befolyásolja: szövődményeként károsodhatnak a vese erei, ha pedig az agyi erek is érintettek, nagy esélyünk van arra, hogy stroke vagy agyvérzés áldozataivá válunk. Az is figyelmeztető lehet, ha gyakran fáj a fejünk, állandóan zúg a fülünk, időnként minden különösebb ok nélkül ránk tör a gyengeség gyakran.

Magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelésének legegyszerűbb módja az életmódváltás, a helyes táplálkozás és testsúly csökkentése. Talán megdöbbentő, de 10 kiló mínusz akár 5 higanymilliméter vérnyomáscsökkenéssel jár. Komoly segítséget nyújt szervezetünknek a rezveratrol, amelynek kimagasló a szívvédő hatása, védelmet nyújt a szívinfarktus ellen. Nagyobb mennyiségben a vörös szőlő héja és magja tartalmazza.

(Forrás: https://www.eletmod-magazin.com/belgyo…/magas-vernyomas-okai)